Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 652
Аутизам из угла учитеља

Nastavnici

Аутизам из угла учитеља

Maло је рећи да сам била уплашена када ми је директорка саопштила да треба да будем учитељица детету са спектром аутизма. Одлуку је донела после разговора са дотадашњим дететовим дефектологом. По опису који је он пружио, детету одговара управо учитељ мог профила.

Шта да учиним? Колико питања, а мало одговора! О аутизму сам знала само из филма Кишни човек. Дефектолог ми је рекао да не треба ништа да знам него да детету будем оно што сам и свој другој деци – учитељица. Обузео ме је немир због одговорности коју треба да понесем.

Наш први сусрет је био у породици детета, два дана пред почетак школске године. Први утисак – дете као и свако друго! Додуше, посматрало ме је са дистанце, паметним очима. То је био сав контакт. Би ми лакше!

Први дани у школи беху изазови и детету и мени. Осталих 28 ученика није имало времена да се бави нама пошто су и они били под утиском првих школских дана. Сви смо једни другима нови и сви смо се прилагођавали.

Дани су пролазили, а ја сам постајала све сигурнија да сам добила нешто посебно, несвакидашње. Био ми је изазов! Мојих 28 година стажа као да се избрисало. Изнова сам осећала ону стару, потиснуту енергију и ентузијазам. Поново сам почела да истражујем и да се с новим жаром припремам за часове. Уз такву личност, подмладила сам своју вољу и љубав према свом позиву. Није било лако. Ускоро сам почела да осећам лепоту личности тог детета. Много нам је дао, мени и одељењу. Исконску, чисту емоцију! Нема лажи, претварања, притворности и изнуђених социјално прихватљивих шема понашања. Пред тим дететом сте као пред скенером. Или јесте или нисте човек из његове приче.  То је  дете које има свој свет и своју истину. Било би дивно да је тај и такав свет и та истина и наша!

Деца су га безусловно прихватила као што се прихвата све што је чисто!

Напредовали смо  -  корак по корак. Прве нове речи, изговорене несигурно и тихо су биле: моје име и физичко. Откривала сам шта га покреће, шта воли, шта га плаши, а шта га радује.  Начин на који се радује не умем да  опишем. Искреност која потреса и није вам  жао свих напора кроз које сте  прошли.

Напредовали смо сви. Много је учио од деце и деца од њега. Свака изговорена реч, свако прочитано слово у деци је изазивало радост и подршку. Уз њих се осећао прихваћеним и уваженим. Пораст  сигурности је  свакога дана давала све више. Почео је да комуницира, пише бројеве и помало шчитава. Певао је радо и говорио песме напамет. Колико је постигао било је свима јасно. Прихватио је школу и људе у њој. Научио је људе и децу да прихватају различитости.

Верујем да је то и најважније у инклузивном образовању – прихватити и бити прихваћен.

 

 

4.марта 2011.год.                                                                Гордана Нинков

Бачка Паланка                                                                      Учитељица 13

                                                                                                               ОШ „ Десанка Максимовић“

Joomla templates by a4joomla