Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 652
Реченице по саставу - Цица Бацић, Крушевац

Nastavnici

Реченице по саставу - Цица Бацић, Крушевац

У раду је описан један од начина како је изводљиво да у предметној настави у петом разреду  обрађујемо граматичке садржаје са свим ученицима без обзира да ли имају потешкоће  или не.

 

Циљ часа је да се обради граматичка грађа у вези са реченицама по саставу, да ученици који раде по ИОП-у раде заједно са свим ученицима. На овај начин сви ученици ће бити укључени у рад, а ученици који имају потешкоће у учењу ће имати осећај да  припадају заједници. Коришћењем  ауторског дидактичког материјала ученици ће стећи знања о простој и сложеној реченици.
                Образовни циљ:  Разликовање простих и сложених реченица. Одређивање броја простих унутар сложене.
                Васпитни циљ: Неговање љубави према матерњем језику;подстицање радозналости; уважавање и прихватање различитости и социјализација ученика са потешкоћама у учењу; развијање хигијенских навика код ученика.
                Функционални циљ: Активно учествовање у осмишљеним активностима.
                Наставна средства:
                Ауторски материјал наставника, вагони и локомотива од картона са прозорима где је могуће уметнути и слике и на тај начин ова средства постају вишенаменска.
                Уводни део часа:
                Ученици већ имају предзнања о простим реченицама и у уводном делу пустићемо дечију песму Ћиху, ћиху . Ученицима ћемо објаснити да један ученик у ритму музике игра сам, слободно се крећући по учионици, објашњавамо да он представља просту реченицу, нпр. Марко игра. Остали ученици закључују да би било боље када би му се још неко прикључио. Наредни ученик је смислио још једну просту и он се тада може ухватити за првог који сада сликовито представљају сложену реченицу. Наставити ланац, то јест придруживати ученике све док се сви не прикључе. Формирани, разиграни возић представља сложену реченицу која се састоји од више простих. Препоручљиво је да  ученик гласно изговори по једну просту реченицу  у тренутку када се укључи у игру.
               

Главни део часа:

Када се заврши мелодија, ученици се враћају на своја места. Записују своју просту реченицу и бар још једну коју су чули и запамтили док су играли. Марко игра. Маја пева. Сви заједно повезујемо ове две просте и на тај начин добијамо једну сложену. Марко игра, а Маја пева. Ученицима неће бити тешко да истакну правило, које сви записујемо: Сложена реченица је реченица која се састоји од две или више простих. У даљем току часа три ученика  коришћењем локомотиве и возића склапају  све могуће комбинације сложених реченица.

Пошто су демонстратори приказали начин коришћења наставног средства, ученик који има потешкоће у учењу добија  возић са циљем да у складу са својим могућностима запише и склопи сложене реченице. Прозори вагона и локомотиве се отварају, испод је слика, чије је знaчење јасно, тако да овај ученик има додатну помоћ. Када се прозори затворе могуће је пресликати текст који је понуђен. На шинама је натпис, тако да ученик склапајући воз на очигледан начин усваја појам сложене реченице.

У даљем току часа наставник може да ради са осталим одељењем уз праћење ученика са потешкоћама.

 

Завршни део часа:

Ученик са потешкоћама у учењу чита, или презентује записано. Сви заједно изводимо закључак да је сложена реченица она реченица која има две или више просте, или два или више предиката.

Joomla templates by a4joomla