Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 652
5. Podrška deci sa motoričkim poteškoćama

Овде можете погледати примере добре праксе који су презентовани током трибина „Образовање за све“ у оквиру Кампање за инклузивно образовање „Сви у школу, будућност за све“ о  прилагођавању средине, облика и метода  учења за децу  са моторичким потешкоћама.

Позивамо Вас да са нама поделите позитивне примере успешног прилагођавања физичког окружења, средине за учење, облика, метода рада, наставних средстава, као и примере добре сарадње и подршке на нивоу школе и локалне заједнице у циљу обезбеђивања квалитетног образовања за дециу са моторичким потешкоћама, у складу са њиховим потребама и могућностима.

Школа добре воље

Сви смо ми различити. Неко је црн, неко бео, а неко жут. Неко живи у једној држави, а неко у другој.  Ја сам у колицима, не могу да ходам, трчим и још неке ствари.....Ја и друга деца смо различити, али, иако смо различити, ми се волимо, слажемо и МОЖЕМО СВЕ! Кад ја нешто не могу, они ми помогну. Помогнем и ја њима. Осећам се прихваћено и вољено. Без обзира што смо различити, различите боје коже, вероиспоивести, богати, сиромашни, можемо све да урадимо и тако сложни да променимо свет! Желим да на свету сва деца буду сретна, прихваћена,  да нема разлике, да не постоје границе, јер, свако дете је само дете и има право на срећно детињство.

 Погледајте презентацију 

 

Подршка девојчици Дијани на нивоу школе, са акцентом на преласку из 4. у 5. пазред

       Уместо четири или пет часова Дијана је остајала у школи онолико колико је имала снаге да са пажњом прати наставу

       Прилагођен распоред часова

       Дикин отац је направио одговарајући ђачки сто

       Индивидуализована настава математике и српског језика

       Дијана је постала члан школског хора

Погледајте презентацију

Свеобухватна сарадња на нивоу школа-родитељи-локална заједница како би школа била прилагођена потребама девојчице кориснице колица

 • Распоред седења у одељењу прилагођен је висини колица.
 • Деца радо седе са њом, а учитељица  их често размешта да би сви имали могућност да се друже са њом или помогну када је то неопходно. 
 • И организација извесних наставних активности јој је прилагођена - чланови њене групе знају да ће се током тог часа  група формирати око ње. Нова колица јој омогућују да се самостално креће по учионици тако да је и њен долазак до табле сада без ичије помоћи.

Погледајте презентацију

Значај подршке учитељице, родитеља, психолога, другова из одељења

 • Радили смо на стварању топле климе у одељењу
 • Вежбали стрпљење и толеранцију
 • Радили радионице о другарству и прихватању  различитости
 • Трагали за оним што девојчица  може најбоље, оним што је чини срећном
 • Јачали њено самопоуздање
 • Пружали подршку родитељима
 • Укључивали је у приредбе и ваннаставне активности тамо где је могла најбоље да се докаже
 • Припремали прилагођене тестове за проверу знања

Погледајте презентацију

Значај подршке учитељице, родитеља, психолога, другова из одељења

Прилагођавање наставних средстава:

          За писање ученик користи дебље фломастере и свеску формата А4 у којој су подвучене линије са већим проредом, због болних грчева  шаке.

          Користи  словарицу и у прво време смо састављали речи од слова, а затим реченице од састављених речи. У овој активности он је био успешан.

          Из математике користим специјалне кутије које су припремљене само за њега. Из једне извуче задатак на папиру, прочита га и убацује у кутију са решењима.

          У наредном периоду планирамо да уведемо и употребу калкулатора на математици, јер се прелази на рачунање до 100, па ће се тешко сналазити без записивања.

          Користили смо и едукативну рачунарску игрицу ,,Мућни главом’’. Игрица се игра мишем.

  Погледајте презентацију

Joomla templates by a4joomla