Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 28

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.input_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 29

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.output_encoding is deprecated in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/string/string.php on line 30

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/inkluzij/public_html/libraries/joomla/filter/input.php on line 652
8. Rad sa pedagoškim asistentom

Pred vama su prezentacije koje su pravili pedagoški asistenti ili u kojima je pored rada učitelja evidentna i podrška deci koju su pružali ili pružaju pedagoški asistenti.

Trenutno, kod nas postoji poprilično nejasna situacija u vezi uloge pedagoških asistenata u odnosu na decu, adekvatnog obrazovanja, mesta u predškolskoj grupi ili ustanovi, školi, odnosno učionici, pogotovo za decu sa teškoćama u razvoju i invaliditetom. Praksa pokazuje da je njihovo postojanje u obrazovnim insitucijama potrebno, ali je potrebno detaljnije specifikovati ulogu koju imaju u odnosu na decu, porodice i vasptino obrazovne institucije i zaposlene u njima kako ne bi postali barijera umesto podrška uključivanju.

Nadamo se da ćemo imati prilike da objavimo još primera dobre prakse sa ovom tematikom. Posebno inspirativno bi bilo čuti decu i mlade šta imaju da kažu o svojim pedagoškim asistentima, kako oni vide njihovu ulogu i doprinos. 

Kad porastem, biću glumac

U odeljenju se promenila atmosfera i osim direktne podrške učiteljice, on je dobio podršku u odeljenju od većine učenika. On je odličan učenik i uključen je u recitatorsku sekciju. Danas je samouverniji jer je stekao nova znanja i ima želju da još uči. Kada ga učiteljica ili drugovi pitaju, šta bi želeo da postane kad poraste on kaže da je njegov san da postane glumac.  Svi se nadamo da će u tome i uspeti.

Pogledajte prezentaciju

Podrška

Voli pohvale, može da održi pažnju i usredsredi se na problem. U početku je bio neprihvaćen od učenika tog odeljejnja zbog godina, nacionalnosti, garderobe i higijene. Zahvaljujući učiteljici koja mu je pružala podršku u odeljenju, sticao je drugove ali prihvaćenost u odeljenju nije bila na zavidnom nivou.

U početku nije bio na zavidnom nivou znanja, ali zahvaljujući individualnom radu učiteljice i pedagoškog asistenta je vremenom stekao neka osnovna znanja i socijalizovao se.

Pogledajte prezentaciju

Uspela je da stekne drugare

Devojčica je četvrti razred i za koji dan će proslaviti malu maturu.

Uspela je da stekne drugare. Deca vole da se druže s njom, zovu je na svoje rođendane zbog čega je ona vrlo srećna.

Završila je školsku godinu sa dobrim uspehom.

Učestvuje na svakoj priredbi i vannastavnim aktivnostima koje organizuje škola.

Pogledajte prezentaciju

Прилагођавање, подршка, тимски рад

ПРЕВАЗИЛАЖЕЊЕ ТЕШКОЋА

      Самостална израда наставних средстава од стране учитеља

      Залагање школе за набавку наставних средстава

      Чести индивидуални разговори са родитељима

      Посећивање бројних семинара

Погледајте презентацију

Diskretna podrška

U odeljenju ima diskretnu podršku od asistenta koji pomažući učiteljici, (pomaže i njemu pomoć zatraži sa rečima :”Ja to ne znam...ne umem...Kako ću ja?”).

Učitelj usmerava učenike da se igraju zajedno na odmorima. Deca iz odeljenja paze da ne ostane sam, igraju se sa njim, zovu ga kada se on osami, a u odsustvu asistenta pomažu prilikom zapisa u sveskama (sami se ponude).

Pogledajte prezentaciju

Joomla templates by a4joomla